Öland 110916-18

Genomgång i häxring av Lakritsmusseron!

VBSK:s långresa 2011: Öland
 

Dag 1 – Fredag
Klockan 14:00 hämtar två förväntansfulla mykologer upp mig på resecentrum och det bär av mot ett soligt Öland.
Under resan diskuteras vad vi kan förvänta oss och jag får då veta att Öland är nyckfullt, att det vissa år kan vara ett paradis av artrikedom ,
"- Så mycket phleggar att man inte kan sätta ner fötterna." för att citera Carlsson,
 men att det andra år är en öken där det enda som står att finna är fjolårets gasteromyceter.
Redan på vägen ner hittade vi en del arter, på en rastplats visade Carlsson och Johansson två roliga fynd de gjort på Billingen ett par dagar innan, nämligen Jättemusseron (Tricholoma colossus) och ett par Rotfränskivlingar (Hebeloma radicosum) som doftade ljuvligt av marsipan.
 Johansson hittade Strimsporre på en rastplats, Skär kattost och Hamnsenap på ruderatmark invid en mataffär där vi inhandlade diverse nödvändigheter, Ölands flora skiljer sig tydligt från Skövdes, vi såg mycket av vackra Cikorior, Benved och många blommande växter för att vara såhär sent på året. En upplevelse!
När vi kommer fram har det redan börjat skymma en aning. Britta Larsson, Bertil Svensson, Börje Fagerlind och Bitsie har förberett en festmåltid och det blir en toppenkväll med historier, skratt, god mat och vin.

Dag 2 – Lördag
Vi vaknar upp frusna efter en iskall natt och får i oss lite frukost och skyndar iväg i iver över att få erfara om turen är med oss.
Halltorps hage
Första stoppet är Halltorps hage och här får vi uppleva den öken som jag lärt mig frukta på nedresan. Det var knastertorrt och jag hade föga användning av stövlarna som Carlsson rekommenderade. Vi hittade ändå några stackars fruktkroppar som kämpade mot torkan, dessa var bland andra Mjölskivling (Clitopilus prunulus), Hagfingersvamp (Clavulinopsis helveola) och Oxtungsvamp (Fistulina hepatica).
Men det var spännande att få se de fantastiskt grova ekarna.
Mittskogen – Bandserum naturreservat – väster om Lindsmossen
Med oro över att det skulle vara lika dåligt på hela Öland tog vi oss till Mittskogen där Carlsson hade hört av en källa att det skulle vara bättre.
När vi närmade oss såg vi champinjoner från bilen så hoppet växte. Vi kom ut ur bilen och genast hittade vi flera ängsmarksarter: Silkesmusseron, Lutvaxskivling (Hygrocybe nitrata) och Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) bland andra.
Vi började knalla och jag hade turen att få syn på ett vackert exemplar av Sepiavaxskivling (Hygrocybe ovina), en stor och vacker vaxing!
Vi gick runt och letade ett tag sen samlades vi vid en låga och gick igenom arterna. De mest anmärkningsvärda är Vildsvinsspindling (Cortinarius aprinus), Ekspindling (C. balteatocumatilis) och Tofsskräling (Phaeomarasmius erinaceus).
Vi hittade också Dallergröppa (Merulius tremellosus) och Kantarellmussling (Plicaturopsis crispa).
Horns kungsgård
Vi fick åka länge för att komma hit och anade tidigt att det skulle vara för torrt här men vi prövade ändå.
 Vi trasslade oss igenom snår och taggtråd och kom fram till en mäktig ekhage med inslag av hassel, eftersom det var så torrt hittade vi knappt inget men vi hittade i alla fall EN mycket trevlig art: Bleksopp (Boletus suspectus).
På vägen därifrån hittade jag en död Ekoxe (Lucanus cervus).
Böda camping
Då svampklubben aldrig blivit besvikna på svampförekomsten på Böda så begav vi oss dit. Till vår glädje hittade vi massor! 
Här plockade vi matsvamp: Strävsoppar, Tallblodriska, Fjällig bläcksvamp, Smörsopp och Vårtig röksvamp.
Området ligger innanför Böda strand och utgörs av en fattig sandvall/mo bevuxen av tallskog. 
Det är mycket artrikt och vi hittade Skrovlig taggsvamp (Sarcodon scabrosus), Motaggsvamp (Sarcodon squamosus) och Talltaggsvamp (Bankera fuliginieoalba) detta var tydligen ett stort fynd! 
Vi hittade också Gul hjorttryffel och Tallriska.
Vi hade genomgång av arterna i en häxring av Lakritsmusseron. Det kändes exklusivt!
Borgholms slottsruin
Vi åkte hit en sväng innan det började mörkna för att se om det var något att ha och för att Carlsson ville visa en lokal för rulljordstjärna som vi mycket riktigt hittade. Johansson gick ner och spanade in skogen nedanför alvaret och ringde oss efter ett tag och sade att han hittat massa Phleggar.

Dag 3 – Söndag
Borgholms slottsruin
Vi åkte hit igen och den här gången gick vi direkt till skogen nedanför alvaret. Det är en riktig trollskog med fina ekar övervuxna av Murgröna. Mycket speciellt. Jag såg åtminstone två murgrönor som hade 2 dm grov stam och många hade fullt av gröna vackra blommor.
Vi hittade Stenekspindling, Häggdoftande trattskivling, Ringbitterskivling (även kallad Stora skrattsvampen eftersom den är hallucinogen), Mjölmusseron och rikligt med Jättespindling! 
Vi hittade också Slöjröksvamp som är en "exklusiv art med mycket högt signalvärde." Signalarter – Johan Nitare
Vi hittade också tre ekar med Tårticka vilket är fantastiskt.
Oxtungsvamp och Rödfotad spindling är också nämnvärt.
Bettorpataget – norr om
Här hade Johansson och Carlsson inventerat tidigare och de ville visa Stäppjordstjärna och leta efter läderboll.
Vi hittade läderbollen som helt klart var ett av de roligast fynden, kanske det roligaste under hela resan. Men Jordstjärnorna hade gått och gömt sig.
Stenhusabod naturhandel
En välsorterad affär med bra priser, här hittade nästan alla något köpvärt. Rekommenderas!
Vickleby ädellövskog
Detta blev sista stoppet innan hemfärden och här gjorde vi ett till riktigt stort fynd, nämligen Rutbläcksvamp!
Hemfärd
Resan var helt klart lyckad trots att det var lite dåligt med svamp. Synd att vi inte var fler. 
Jag vet att jag vill följa med nästa år också.


Tack för en härlig resa H, Gösta, Britta, RGC och Q!

Varma hälsningar Emil Arvestrand

Ladda hem artlistan

Bilder från utflykten

(klicka på bilderna för större storlek)