Grimmestorps naturreservat 120811
 
Här gör de 13 medlemmarna sig i ordning för att ge sig ut i Grimmetorpsskogen! Här gör de 13 medlemmarna sig i ordning för att ge sig ut i Grimmetorpsskogen!

Västgötabergens svampklubb 11 augusti 2012

Vi åkte ner till Grimmestorps naturreservat. Området har blivit naturreservat för något år sedan. Klubben har besökt området tidigare, varav en av gångerna var vi med i Rapport i TV.

Vi var 13 medlemmar på denna utflykt och vi hittade 75 olika arter. Inget dåligt resultat denna konstiga svamphöst. Man kan ju börja undra när svamparna kommer igång ordentligt? Förutom en del kantareller och kremlor, dök det upp några ovanliga fynd.

Ett skinn som bör nämnas är Thelephora anthocephala – fliköra. Vårtörat (Thelepora terrestris) är väl en välbekant art som finns på diverse barrved. Vårtörat är resupinat (helt platt) och saknar fot och är mycket allmän. Det finns även Thelephoror med hatt som har en liten fot. En sådan art är Thelepora caryophyllea – trattöra. Den har helt slät hatt och växer i sand. Gärna i sandiga vägkanter och grusgropar. Trattörat är ganska ovanlig, men blir funnen då och då. Thelephora anthocephala - fliköra har en liten hatt med fot, men hatten är småflikig och inte helt slätt som trattörat. Flikörat är sällsynt och är tidigare funnen på Kinnekulle/ Munkängarna, ett fynd från Drottningkullarna och även ett fynd från vardera Häggum och Lerdala finns. Detta är det femte fyndet av denna sällsynta art. Fyndet är införlivat i vårt herbarium.

Även en vacker spindelskivling dök upp, Cortinarius cageii – Lövängsspindling - VU. En mycket sällsynt och rödlistad art som har några få fynd i Skaraborg tidigare. Hatt – 1,5 – 6 cm bred som är konisk till klockformig, sedan jämt välvd med en hög mjuk puckel, kant länge inrullad. Hatten är mörkt rödbrun och mer sällan med violett ton som ung, senare tort ockragul till nästan vit. Skivor – medeltäta ljust chokladbruna till violettbruna med vitflockig egg. Fot – som ung helt violett, sedan vit med violett i fotbasen. Foten är jämntjock och med tillspetsad bas. Denna art kan vara vackert lilla, vilket vårt fynd var. Tidigare känd från Kinnekulle, Bölets ängar i Karlsborg och från Garparörs naturreservat och från Aspö i Skövde kommun. Från älvsborg är den känd från Kinnarumma – Tattraströmmarna vid Häggån. En mycket vacker art, men med det missvisande namnet lövängsspindling. I Skaraborg är den hitintills bara känd från barrskog?

Sedan var det ytterligare några arter som bör nämnas. Skinnticka – Coltricia perennis. (det var den). Vi trodde ett tag vi hittat luddticka (Onnia tomentosa) i Grimmestorpsskogen, men detta var fel. Skinntickan har även den hårig fot, men hatten är tydligt zonerad. I rören på luddticka ser man små hår (setor), skinntickan saknar setor. Vårt fynd hade hårig fot, zonerad hatt och saknar setor. Detta blir således skinnticka.

Boletus subtomentosus är död, länge leve Xerocomus ferrugineus!

 

Sametssoppen har länge varit under utredning. Dom kan ju vara väldigt små eller väldigt stora. ibland blånar köttet och ibland blånar det inte. Arten har först varit i Xerocomus gruppen och sedan i Boletus gruppen och är nu tillbaka i Xerocomus gruppen. Geoffrey Kibby (en engelsman) har givit ut en helt ny svampbok om soppar, British Boletes, with keys to species. Den kom ut 2011 och går att beställa på nätet. Geoffrey Kibby har gjort ett antal nya arter av vår kära sammetssopp. Han går på hur svamparna kött blånar när man skär itu dom och färgen på köttet, samt om fotbasen är rotligt förlängd eller inte. Sammetssopp = Gult kött - blånar svagt, samt har en rotlikt förläng fotbas. Xerocomus ferrugineus = vitt (till svagt gult) kött, blånar inte i köttet, samt saknar rotlikt förlängd fotbas. Det är förmodligen så att alla sammetssoppar numera skall heta Xerocomus ferrugineus = Sammetssoppgruppen. Ellen Larsson på Göteborgs universitet känner inte till några kända fynd av Xerocomus subtomentosus (Boletus subtomentosus) – Sammetssopp i Västergötland.

Samla sammetsoppar i höst och tag med dig till våra utflykter!

Väl mött,

Carlsson

Ladda hem artlistan…
 

Emil kollar så att allt är med inför dagens svampplockning!
Vad vore en svamputflykt utan den så viktiga fikapausen!
- Den är ungefär så här stor men vad sjutton heter den nu igen undrar ordförande Johansson!
Granska, fotografera, lukta... trots att det inte fanns någon svamp, fick vi ihop över 70 olika arter!
Här skulle det nycklas! Till gråsvart kremla - Rússula albonigra ledde oss nyckeln först ingenstans, men efter ett andra försök hamnade vi rätt. Till den gröna brokkremlan ledde oss nyckeln rätt, trots att det var ett ovanligt litet exemplar berättar Berit Lidar från Töreboda!
Toppig giftspindling - Cortinárrius rubéllus! En av våra allra giftigaste svampar - LÄR DIG DEN!