Bombmurkeexplosion
Bombmukelskog Bombmukelskog

Fjällskäfte 13 maj 2012

Bombmurkla, sarcosoma globosum

I månadsskiftet april/maj skrev Klas Jaederfeldt på FaceBook att man hittat stora mängder bombmurklor i en lokal strax norr om Fjällskäfte naturreservat i Katrineholms kommun. 2012 vidade sig vara ett riktigt "bombmurkelår". Ewa, Per och svamphunden Zero bestämde sig för att göra en utflykt till denna plats. Ewa hade i och för sig redan sett svampen i norra Sverige men Per hade aldigt sett den så det kändes som ett tillfälle man bara inte fick missa. 

Väl framme i skogen utbrister plötsligt Per: "Kolla, där är dom! Å där, å där! Å där mä!" Vi insåg då att det fanns bombmurklor överallt! När vi kom hem läste vi på Artportalen att man rapporterat in ca 1500 bombmurklor från denna skog. Ibland visste man inte var man skulle sätta fötterna!

Bombmurklor överallt! 16 st på denna bild! (Klicka på bilden så syns svamparna bättre!)

Det fanns bombmurklor i alla upptänkliga former. Stora, små, fina och "fula". Flera exemplar låg lösa på maken så trots att svampen är fridlyst så fick vi, med gott samvete, möjlighet att känna på dem. Man slås då av hur tung svampen är. Den upplevs lite som en vattenfylld ballong.

Bombmurkla

Vi passade också på att dela en av de lösa svamparna. Man ser då att innanmätet utgörs av en halvgenomskinlig och ganska fast gelé. 

Bombmurkla i genomskärning

Här sitter ett gäng synnerligen nöjda bombmurkelskådare!

Ewa, Zero och Per!
Per fotar bombmurklor för fullt!
Zero tog sig en ordentlig sniff på bombmurklorna så att han kan leta upp dem i skogarna runt Hjo!