St Hilaire de Touvet 121002
 
Den eftersökta svampen Den eftersökta svampen

Amanita ovoidea (Bull.) Link – Äggflugsvamp

 

Den 2 oktober var Västgötabergens svampklubb i ett område vid Mt Eynard. Detta område ligger i Väst Alperna i Isère Departement och NO om Grenoble.

Mt Eynard – St Hilaire de Touvet.

Foten av Mt Eynard utmed vägen upp mot St Hilaire de Touvet.

Värmegynnad lövskog med bl.a. Quercus pubescens och perukbuske.

På kvällen den 30 september hade vi fått reda på att det fanns en svamputställning i Grenoble. Det var Societe Mycologique du Dauphine som ordnat utställningen. En fantastisk utställning med många roliga arter och innan nämnda förening hälsade oss varmt välkomna. En mycket välgjord och inspirerande utställning. Här fick man både lukt- och smakupplevelser och det visades även film. Det var många arter som vi aldrig sett tidigare. En stor vit flugsvamp fångade mitt intresse. En jättestor vit flugsvamp, med jättestor fot och slida. Vilken bjässe. Amanita ovoidea hette den. Den vill jag hitta tänkte jag.

När vi kom upp till Mt Eynard så var det en snårig tät lövskog med den ovanliga eksorten (Quercus pubescens) som har håriga blad och även den lilla uppseendeväckande perukbusken som verkligen gör stjäl för namnet. Då förstod jag att det kunde finnas kul svampar i snåren här. Precis vid infarten till vår lokal såg vi en stor vit skivling. Jag (författaren) slängde dumt nog ur mig att det säkerligen är någon stor champinjon.

När vi var på väg till nästa ställe, så var vi några som gick ut till vägen för att titta vad var för en vit stor skivling vi sett tidigare. Efter en kort stund fattade vi vad det var. Där är den ju! Amanita ovoidea! Två praktfulla exemplar fanns för allmänt beskådande. Det är ju inte var dag man får se en ny flugsvamp precis. Oj vad det fotades. Detta blev naturligtvis både dagens svamp och den största svampen denna dag.

Amanita ovoidea – Äggflugsvamp – Ätlig

Ovoid betyder äggformig och en ung fruktkropp ser ut som ett nyskalat ägg i en äggkopp. Ringen på äggflugsvampen är mycket stor och väldig seg och klibbig, nästan som smör. Den geggiga massan är svår att få bort från händerna. Kanske man skulle kalla denna art för smörflugsvamp istället.

När det gäller ätligheten på Amanita ovoidea är den diskuterad i olika litteratur, så det är nog förståndigt att inte äta denna art.

Hatt – Cirka 10 – 30 cm bred. Silkesvit och köttig. Först ägglik, sedan välvd. Hatten är torr.

Ring – Flockig vit och seg nästan smörlik.

Skivor – Vita

Fot –  15 – 25 cm hög och 3 – 5 cm tjock. Fotbasen är löklik och omsluten av en stor säcklik hudartad vitgul slida.

Kött – Vitt

Denna praktfulla art är sällsynt och bör få stå kvar på grund av sin sällsynthet. Den förekommer sällsynt i Syd och Mellan Europas kalkrika lövskogar.

Rolf-Göran

Litteratur

Rose Marie Dähncke – 1200 pilze

Marcel Bon – Svampar en fälthandbok

Bo Nylen – Svampar i Norden och i Europa

Erhard Ludwig – Pilzkompendium – band 3

Amanita ovoidea
Amanita ovoidea
Amanita ovoidea
Amanita ovoidea