Bostorp 120819
 
VBSK´s medlemmar gör sig redo för dagens utmaning! VBSK´s medlemmar gör sig redo för dagens utmaning!

Västgötabergens svampklubb 19 augusti 2012.

Gården Bostorp Skara kommun – Öglunda socken Koordinater = 137868 x 648055

Vi var 13 stycken som åkte upp på Billingen. Det var lite smålurigt väder men det klarade sig. Vi åkte upp på "raka linan" och tog sedan ner mot Hallen. Här stannade vi i ett vägkors och begav oss ner till Bostorp. Innan vi gick ner till Bostorp övade Nisse terrängkörning med mindre lyckat resultat, men det ordnade sig till slut så alla 13 kom lyckligt ner till Bostorp.

När vi kom tillbaka till utgångspunkten hade vi fått ihop 103 arter! Inga större sensationer men några ovanliga fynd blev det.

Britta Larsson hade med sig den mycket sällsynta toppfjälliga trådskivlingen (Inocybe squamata) och även den sällsynta rödsoppen (Xerocumus rubellus) och den ovanliga röda ekkremlan (Russula pseudointegra) från sin sommarstuga, så det började bra.

Några korta kommentarer från Bostorp

Granskogsområdena på Bostorp har en väldigt rik flora. Vi såg gott om blåsippeblad men även trolldruva, stinksyska, kransrams och ormbär förekommer. Vi fann även långsvingel, backskafting och 2-blad denna dag.

En ovanlig eller möjligtvis förbisedd riska blev infångad. Lactarius lacunarum – Dyriska.

En ganska liten mörkbrun art. Hatten kan ha en liten puckel, men denna puckel finns inte alltid på hatten. Den är ganska lik småriska (Lactarius thejogalus), fast fastare i köttet och är i mer bruna färger. Saften är vit men blir svagt gul med tiden. Dyriskan växer i fuktiga miljöer som sjöstränder, utmed bäckar och i kärrmiljöer. Det finns ett antal fynd av den i Skaraborg. Dyriskan anser jag vara mindre allmän.

Även den blåmjölkiga blodriskan (Lactarius quieticolor) blev hittad.

Hatten är tydligt zonerad och saften blir gråblå till svagt blå efter någon timme. Även denna riska är säkerligen förbisedd. Ovanlig men god! En kantmusseron blev hittad i området. Tricholoma viridilutescens – Gulgrön kantmusseron. En ganska svårbestämd art som då och då blir funnen i rikare granskog. Den äkta kantmusseronen. Tricholoma sejunktum – Sydlig kantmusseron är en lövskogsart som är mycket sällsynt och bara funnen på Kinnekulle hitintills. De andra kantmusseronerna (s. lat) i vid bemärkelse förekommer vanligast i sandiga tallskogar, men finns även i rikare granskogar. Man bör fota kantmusseroner och spara dom.

Leta och fota kantmusseroner i höst!!

Bästa hälsningar

Rolf-Göran

Ladda hem artlistan här...