Bens 120930
 
Laxriska till salu Laxriska till salu

Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair – Laxriska

 

Redan första utflykten gjorde vi några roliga fynd. Ett utav dom var laxriskan. Den första turen gick till Bens som ligger norr om Grenoble i Isère Departement. I Bens besökte vi en skog med Abies alba (silvergran). Området ligger cirka 1 km väster om det lilla samhället "le Sappey en Chartreuse" i Chartreus massivet. Vi kunde bekvämt vandra på en liten väg som går igenom skogen här.

Vi hittade många roliga Cortinarius (Phlegmacium) (spindelskivlingar) och annat smått och gott här. Men vi hittade även en slags blodriska under silvergran gång på gång i detta område. Vi kunde ganska snart konstatera att den riska vi funnit under Abies alba är Lactarius salmonicolor (Laxriska), den verkade även vara vanlig i trakterna här. Den finns bara under ädelgranar. Vi hittade laxriskan vid så gott som varje utflykt vi gjorde dom första 4 dagarna, där det fanns ädelgranar.

En dag när vi kom hem till vårt boende i den lilla byn Chenevari, stod det en bil på vår parkering som hade lådvis med nyrensade laxriskor med sig. Förmodligen sålde han laxriskorna till husmor. En dag till vår middag fick vi smaka på laxriskan. Men jag tyckte inte det var någon större kulinarisk upplevelse. Det står ju i litteraturen att den passar bäst och grilla och det stämmer nog precis. Carlsson kommer inte att plocka några mer laxriskor. Men visst är det kul med en ny matsvamp. Så se upp när ni finner ädelgranar i framtiden, vem vet, det kan finnas Lactarius salmonicolor under dom!

Lactarius salmonicolor – Laxriska

En riska i blodriskegruppen som bara finns under Abies alba (silvergran) på kalkrika berg i Syd och Mellan Europa. Arten förefaller inte vara ovanlig i dessa trakter.

Hatt – 10–15 cm bred som är välvd och med nedtryckt mitt. Hatten är inte alltid så tydligt zonerad, men syns tydlig på en del exemplar. I bland med bruntonade fläckar på ockraorange, blekrosa till laxfärgad botten. Skivor – Vidväxta och något nedlöpande, blekt orangefärgade. Vid skada eller tryck vinbrunt missfärgade.

Fot – Jämntjock av hattens färg och sparsamt med gropar på foten. Det syns tydligt att arten har gropar på vissa exemplar.

Saft – Vid brytning orangefärgad som snart övergår till rödbrunt. Något syrlig eller kryddlik lukt och smak.

Ätlig, bäst som grillad.

Ej känd från Norden.

Rolf-Göran

Litteratur

Marcel Bon – Svampar en fälthandbok.

Rose Marie Dähncke – 1200 pilze in farbfotos

Jacob Heilmann – Clausen, Annemieke Verbeken & Jan Vesterholt – Fungi of Northern Europé – Vol 2 – The genus Lactarius

Laxriska
Laxriska närbild
Laddat för grillfest!