Ryd 110814
Västgötabergens svampklubb Utflykt 14/8-11
Höstens första utflykt gick till Skogsrovägen i Ryd i Skövde. Här finns gammal fin tallskog och en mycket fin sumpgranskog. Skövde kommun har med området på sin utvecklings plan. Så klubben åkte dit för att se vad det fanns för svampar där. Området hyser även en mycket ovanlig kärlväxtflora. Här har hittats bland annat skogsknipprot, knärot, kransrams, ögonpyrola, grönpyrola och den sällsynta repestarren. En ovanlig följeart till repestarren kan vara den mycket exklusiva skogsfrun. Hon lyste dock med sin frånvaro, men som väl var lyste inte damerna i klubben med sin frånvaro, utan deltog i utflykten med stor entusiasm.
Vi var 20 stycken, plus fyra hundar som deltog i dagens utflykt. Vi hade tunga regnmoln över oss, men dessa ställde inte till några större bekymmer.
Dagens fynd: Totalt 99 arter, inte dåligt!
Kommentarer till några arter - Vanliga som sällsynta
Först matsvampar och snarlika arter
Dagens förnämsta matsvamp blev ju naturligtvis rödgul trumpetsvamp!
Den saknar helt skivor. Den är slät till något rynkig på baksidan och luktar frukt. Påminnande om äpplen. En fantastisk matsvamp som lämpar sig väl till torkning. Det är en väldigt karakteristisk svamp med brun ovansid och knallgul undersida. Växer på lite rikare mark och gärna väldigt blött. Ett tips kan vara att ser man svavelriska och lilariska så är chansen att hitta rödgul trumpetsvamp stor!
Den andra matsvampen var naturligtvis läcker riska (tallblodriska). Den känner man igen på att den är kraftigt zonerad, har röd saft och växer under tall. En mycket god matsvamp som både går att torka och frysa. Läcker riska är ganska vanlig i våra trakter,.
Den tredje matsvampen är ju rynkad tofsskivling (rimskivling). Detta är ju skaraborgssvampen med de tre R-en. Rynkor på hatten, Rimfrost på hatten och en avdragbar Ring. En mycket, mycket vanlig svamp i våra tallskogar. Dessutom lämpar den sig väl till köttfärsrätter. Detta är en svamp jag gillar till mat.
Sedan avslutningsvis i matsvamps avdelningen vill jag nämna för den intresserade om granblodriska.
Granblodriska (Lactarius detterimus) saknar i regel zonering på hatten och växer under gran. Men det finns ytterligare någon varianter av arten.
Lactarius detterimus = vanligtvis ymnigt zonerad och har röd saft – under gran (mycket allmän)
Lactarius fennoscandicus = kraftigt zonerad (mindre sporer i mikroskop) har röd saft – under gran – (förbisedd)
Lactarius quieticolor = kraftigt zonerad. Vid brytning av fruktkroppen får svampen omedelbar en blå färg i stället för röd. I övrigt mycket lik L. Fennoscandicus. Förbisedd till sällsynt. Finns på lite rikare mark.
Om man inte vill fördjupa sig i detta så går alla tre arterna bra att njuta av. Man kan ju nöja sig med att detta är en blodriska trots allt.
Nu till dagens mer ovanliga fynd
Lactarius musteus – tallriska
En mycket karakteristisk riska som förekommer sällsynt under tall. Den förekommer sällsynt på sand i bättre tallskog med kontinuitet. Eva Grundel fann den i närheten där vi parkerade. Denna art är ny för området.
Cortinarius balteatus – bårdspindling.
Denna stora art har en blå bård på nederkanten av hatten, därav namnet. Bårdspindling är ganska vanlig i landet, men mycket förbisedd av oss. Börje Fagerlind blev i alla fall glad för ett bra foto på arten.
Dagens fynd
Applåder och guldmedalj.
Börje Fagerlind fann en fruktkropp av en spindelskivling tillhörande komplexet strimmspindlingar (Cortinarius glaucopus). Börjes fynd stämde dock inte riktigt med glaucopus. Vårt fynd hade blåa skivor och luktade mjöl. Det visade sig vara Västergötland första fynd av Denises spindelskivling (Cortinarius dionysae). En mycket sällsynt spindelskivling som man bara finner i bättre barrskogsområden. Närmaste fyndort jag kommer på är Rättviksheden. Området vid Skogsrovägen har mycket högre naturvärden än jag trodde. Denises spindelskivling talar ju för sig själv! - Grattis Börje
Börje Fagerlind fann den ovanligaste arten i dag. Anders Jonegård fann den största svampen i dag.
Om man finner dagen största svamp så måste man tvätta bilen i en vecka åt den som fann den ovanligaste arten på utflykten!
Än en gång! - Grattis Börje och lycka till Anders!
Bästa hälsningar!
Rolf-Göran