Bostorp igen 120916
 
En imponerande svampsamling redo att artbestämmas! En imponerande svampsamling redo att artbestämmas!

Västgötabergens svampklubbs utflykt 16 september 2012

 

Vi var ett 10-tal medlemmar som åter åkte upp till Bostorp på Billingen. Vi besökte denna plats 19 augusti tidigare i år.
Våra förhoppningar var att det skulle finnas lite svamp här. Det börjar märkas att 2012 går till historien som ett av de sämsta svmpåren genom tiderna.
När alla kommit tillbaka till bilarna och vi började dagens genomgång, så blev det hela 103 arter. Ett mycket bra resultat tycker jag. Det var väl inga speciella arter, men vi ägnade dessto mer tid åt lite mer vanliga arter.

Än är inte hoppet ut för 2012!

Några få kommentarer till dagens fynd:

Hygrophorus hedrychii – Björkvaxskivling. En helt vit vaxskivling. Den är så slemmig att det är svårt att ta i den. En allmän art under björk som dessutom luktar cossus (träddödaren, en skalbagge som luktar så här).

Russula illota – Mörkeggad stinkkremla. En dubbelgångare till stinkkremlan (russula foetens). Denna art har dock en tydlig svart egg på lamellerna. Lukten på den kan dock variera. Ibland luktar den illa och ibland luktar den inte alls.
Hypomyces lateritia – Blodriskesnylting. Denna art angriper lamellerna på granblodriska och tallblodriska så att sporerna i svampen förstörs. En djävulsk strategi. Jag tror inte man skall äta blodriskor som angripits av denna svamp. En mycket allmän art, men med få noteringar. Lactarius badiosanguineus – Glansriska En ganska liten riska som är helt brun i färgerna. Hatten har en liten puckel. Hatten är mer glänsande, nästan lackartad på hatten. Detta skiljer den från pepparriska (Lactarius rufus). Pepparriska är stark i smaken, medan glansriskan är mer åt det milda hållet. Glansriskan förekommer sällsynt i mer rika granskogar.

Detta var nog dagens fynd.

Klart Slut
Rolf-Göran

Ladda hem artlistan här...
 

Intresserade VBSK medlemmar lyssnar noggrant!