Varaskogen/Forshem 121020
 
Olof Janson berättar om fynden av jordstjärnor! Olof Janson berättar om fynden av jordstjärnor!

Västgötabergens svampklubbs utflykt 20 oktober 2012

 

Vi var 10 medlemmar som trotsade regnet. Dagens tur gick till Varaskogen i Forshem. Olof Janson mötte upp och han förevisade oss inte mindre än 5 olika jordstjärnor som finns i Varaskogen. Olof visade bl.a. Geastrum fimbriatum (fransig jordstjärna), Geastrum striatum (kantjordstjärna), Geastrum quadrifidum (fyrflikig jordstjärna), Geastrum triplex (kragjordstjärna) i 100-tals och den mycket sällsynta Geastrum rufescens (rödbrun jordstjärna). Den rödbruna jordstjärna är tidigare bara känd från Gullspång och Hjo stadspark, så nu fick vi se den tredje kända lokalen i Skaraborg.

Efter att ha tittat på jordstjärnor, så åkte vi vidare i Varaskogen och gjorde 2 mindre inventeringar. När klockan närmade sig 13.00 hade vi genomgång på svamparna. Dock tilltog regnet ganska kraftig, så genomgången blev mer eller mindre kaotisk. Vi fick trots regnet ihop 100 olika svamparter. Ett mycket bra resultat med tanke på väderleken och den sena tiden på året.

Vi hittad bl.a.
Rödgul trumpetsvamp, svart trumpetsvamp, diskvaxskivling (Hygrophorus discoideus), blek fransriska (Lactarius aquizonatus), mo-taggsvamp (Sarcodon squamosus), blomkålssvamp (Sparassis crispa) och den sällsynta slemsoppen (Suillus flavidus)

Detta var årets sista utflykt!

Bästa Hälsningar

Rolf-Göran

 

Ladda hem artlistan här...

 

Artgenomgång i spöregn!
Ordförande Johansson var tvungen att ta skydd för regnet för att kunna skriva artlista och vad var då lämpligare än att hoppa upp i bagageluckan på bilen!