Svamputställning Hornborgasjön 1 sep 2013

Lördagen före utställningen ägnas oavkortat till insamling till svamputställningen. Vi blev 14 st som deltog i detta.


Ärligt sagt så var vi väldigt tveksamma till att hitta tillräckligt med svamp till denna tillställning. Det är ju väldigt torrt i markerna. Vi trodde, att skulle vi hitta svamp så får det bli på Billingens platå, eftersom vi lördagen innan fångat in ett 100-tal arter.

Därför var jag själv ute i skogarna nära Hjo med Ewa för att fånga in lite svamp där. Det visade sig att det var en hyfsad tillgång där. Det blev så mycket svamp så jag fick lite problem med att hitta kylskåp att förvara dessa. Det var ju långt till söndag! Ordförande Johansson föreslog att förvara svampen i Carlsson kylskåp, för han har gott om plats! Jag kontaktade Carlsson på vägen från Hjo, och o.k., han kunde nog ta en del åtminstone.  Vi bestämde att vi träffas och så får vi se hur vi löser problemet. Mängden var i storleksordningen 6 ölflak. Nja, han var inte munter men matvarorna åkte ut för ett gott syfte. Om aftonen fick ordförande Johansson en skopa ovett från Carlsson att han lovat lagringsutrymme utan hans vetskap. :D

Nåväl, lördagen förlöpte som det brukar göra. Försöka att dela upp er på så många biotoper som möjligt, för att få en bar spridning på arter. 

Själv var jag inställd på Billingen platå, men jag tar en snabbis nere vid Karstorps fritidsområde först för att se om det är nåt. 10-20 meter på sin höjd. Efter 5 meter visar sig en massa svamp och då stannade vi kvar, jag och Conny. Vi ägnade vår tid åt detta område hela tiden, med god lön för mödan.

Ordförande Johansson och vapendragare Carlsson höll sig runt Hållsdammen norra del där det också var hyfsat gott om svamp.

Med facit i näven så hade alla hitta bra med svamp så vi kände oss trygga till slut, och kunde andas ut!

Inga större incidenter inträffade vid artbestämningen vid Naturum Hornborga, så allt förlöpte efter facit. Själv hade jag önskat några fadäser, men icke sa Nicke. :D Vi fick ihop c:a 150 arter, och det är väl vad man får plats med. Möjligtvis fick vi någon ny medlem.

Svamputställningen blev välbesökt och alla blev nöjda.

 Vid pulpeten

Börje H Fagerlind

Ladda hem artilstan här...