Lunnahult 13 september 2014
Utflykt till Lunnahult

Den 13 september var det dags för utflykt och exkursion igen. Ett 15-tal svampvänner ställde kosan till en liten tallskog benämd Lunnahult strax öster om Rånna bara en knapp mil norr om Skövde. Som vanligt med vår eminente ordförande i spetsen av bilkaravanen.
Området är intressant inte minst för att det ev.kan bli skyddat i framtiden i någon form, och då är det ju viktigt med inventeringar av olika slag för att bedöma områdets värde. Skogen är tallskog på kalk med inslag av gran och löv.Vi hade som vanligt höga förväntningar och resultatet blev riktigt bra. 127 arter, men inga direkta överraskningar utan mest sådana som kunde förväntas. Se vår artlista! 

Några ovanligare är dock värda att nämnas, som Lömsk flugsvamp (Amanita phalloides), Puckelkremla (Russula caerulea), Rökmusseron (Tricoloma fucatum), Gulmjölkig ekriska (Lactarius chrysorheus), Gråstrumpig kamskivling (Amanita submembranacea ), Malvaspindling (Cortinarius malachius), Almskivling (Hypsizygus ulmarius), Dyriska (Lactarius lacunarum) och Luddticka (Onnia tomentosa). Den sistnämnda hade vi vissa besvär med att bestämma pga att den växte i myckenhet på en granvältrota och att fruktkropparna var ovanligt tunna. Rolf-Göran fick ta hem några exemplar och lägga i mikroskåpet innan allt var klarlagt. Se den vackra arten bland bilderna som följer. 
Nämnas skall också att Peter Nilson hade tagit med sig den häftiga och sällsynta Klumptickan från Långedrag (Heteroporus biennis). Det var en ny upplevelse för de flesta av oss !! 
 
Anders Malkom Jonegård

Ladda hem artlista sid 1
Ladda hem artlista sid 2
(P.g.a. att informationen i databasen inte längre går att exportera i textform så kommer artlistan i fortsättningen att läggas upp som bilder.)

 
Carlsson förklarar!
Svamparna upp på bordet!
Diskussion!
Klumpticka!
Luddticka!