Foret de Chambaran 121003
 
Den underliga svampen Den underliga svampen

Albatrellus pes-caprae – Bockfotsticka

 

Den 3 oktober 2012 var Västgötabergens svampklubb i ett område vid Foret de Chambaran. Området ligger i västra Alperna i Isère Departement, väster om Grenoble.

Lokalen består av lövskog med äkta kastanj, björk, asp och enstaka bokar. Området är välkänt för svampplockare i Grenoble, eftersom det finns kejsarflugsvamp (Amanita cesarea) här. Vi hittad tyvärr inga Amanita cesareor denna dag.

I slutet av exkursionen hittade Peter Nilsson en mycket underlig svamp under en bok. Det var en brun svamp med brun hatt och gulbrun fot och den hade även rör! Det visade sig att vi hittat den sällsynta Albatrellus pes-caprae (Bockfotsticka).

Albatrellus pes-caprae – Bockfotsticka

Förekommer sällsynt under lövträd och då ofta under bok i Syd- och Mellaneuropa. Ett fynd av arten har gjorts i Danmark. Vårt fynd (2 fruktkroppar) gjordes under bok.

Hatt – 6–12 cm bred, välvd och köttigt njurformad. Hatten är mörkbrun med kastanjebruna fjäll. Hatten kan ibland vara uppsprucken och då påminna om en getfot (pes-caprae = getfot).

Porer – Vita till gräddgula, kantiga och svagt nedlöpande på foten. Rörmyningarna påfallande vida och cellika. Rören gulnar med åldern eller vid beröring.

Fot –  4–7 cm hög och 2–3 cm tjock. Något excentrisk gulaktig till gulbrun med fint nätådrig topp.

Kött – Vitt med mild lukt och smak

Svampen är ätlig

Arten kallas även ibland för brun fårticka

Rolf-Göran

Litteratur

L. Ryvarden & R.L. Gilbertson – European Polypores

Rose Marie Dähncke – 1200 pilze

Marcel Bon – Svampar en fälthandbok

Bo Nylen – Svampar i Norden och Europa

Bockfotsticka
Bockfotsticka
Bockfotstickans porer